Kontakt: INFO@3NITY.SE

Varning för ID-kapning

Har du skyddat ditt personnummer? Det bör vara på tiden. Många känner till att ID-bedrägerierna ökar, men få verkar göra så mycket för att skydda sig mot det. Dina personuppgifter kan vara kapade i detta nu, men hur håller du bäst koll? Till att börja med kan du lära dig enkla tumregler, men du bör också försäkra ditt personnummer.

ID-kapning blir allt vanligare, men få svenskar vet hur man bäst skyddar sig. Bedragarna lurar dig att lämna ut personnummer och dina inloggningsuppgifter till exempelvis Bank-id. En del kan efter ett tag märka att det ramlar in okända fakturor i sin brevlåda, som de sedan har svårt att bestrida eftersom deras identitet har kapats. Du har egentligen ingen aning om hur ditt personnummer används, varken nationellt eller utomlands. Skydda ditt personnummer med en bra försäkring som dygnet runt bevakar ifall dina personuppgifter används, även på så kallade ”darknet”. De kan även hjälpa dig bestrida fakturor om skadan redan är skedd.

Lämna aldrig ut uppgifter på mail

En tumregel är att seriösa aktörer aldrig ber dig återge ett lösenord eller inloggningsuppgifter till någon annan tjänst än deras egen. Begär de ut känsliga uppgifter av dig bör du vara på din vakt – då kan det vara något fel. Vill du veta mer om hur du skyddar dig och vad du ska tänka på kan du läsa det här.

Bank-ID är också något som råkat ut för ökade bedrägerier, skriver Expressen. Det kan vara bluff-sms, mail eller till och med en falsk Facebook-sida som utger sig för att vara från olika myndigheter. Experternas tips är att alltid vara på sin vakt och tänka kritiskt när man kollar sin inbox. Ett tips är ringa myndigheten på den officiella kundkontakten för att se om det stämmer att de försöker kontakta dig. Men när det gäller personnummer är det svårare att skydda sig. Det är lätt att få tag på någons personuppgifter och det gäller då att försäkra sig.