Kontakt: INFO@3NITY.SE

Skydda din integritet på nätet

Det är många som vill veta vad vi gör när vi surfar på nätet. Hackare vill komma över våra personuppgifter, inlogg till olika tjänster och kreditkortsnummer. Det är också många företag som vill använda våra surfvanor för att kartlägga och spåra oss, för att kunna rikta sin marknadsföring bättre.

Har du någon gång varit inne på en sajt som säljer någonting, och sedan gått in på en nyhetssajt för att där se en annons för sajten som du precis var inne på? Har du då tänkt att det var ett konstigt sammanträffande? Det var det inte. Den ursprungliga webbshoppen lagras i kakor (små textfiler) i webbläsaren, och denna information skickas också vidare till ett annonsföretag som visar annonser på nyhetssajten. Detta, och andra typer av kartläggning, är mycket vanligt på nätet.

Google-sökningDen här artikeln målar upp en ganska mörk bild av hur omfattande insamlandet av information är:

Sökmotorerna registrerar dina sökningar och kopplar dem till din ip-adress eller, om du är inloggad, direkt till ditt konto. Har du ett e-postkonto hos till exempel Gmail eller Yahoo blir dina mejl lästa. Hur du rör dig loggas om du har gps:en påslagen i din smarta telefon. Facebook söker igenom allt du skriver och analyserar dina bilder. Använder du appar i mobilen har du helt enkelt ingen aning om vilka uppgifter som skickas vidare.

Det finns dock åtgärder man kan vidta för att inte ge ifrån sig information ofrivilligt på detta sätt. För även om man litar på företagen som samlar in information och använder denna i sin marknadsföring, så kan denna information hamna i orätta händer. Ju mindre information man delat med sig av, desto mindre riskerar man att drabbas av detta.

Windows 10 skickar vidare mycket information till Microsoft, och även Google och Facebook samlar in information. De två sistnämnda företagen är beroende nästan helt och hållet av annonser för att över huvud taget tjäna pengar. Det har skrivits mest om Microsoft på sistone, men de är inte värre än sina konkurrenter.

Kakor

En av de vanligaste, och mest kända, sätten att spara information om internetanvändare är med hjälp av kakor eller cookies. Kakor är textfiler som sparas i webbläsaren. När en webbplats har sparat en kaka i användarens webbläsare kommer hen att kännas igen av servern. Detta innebär att man inte behöver välja språk på sajten mer än en gång, och också att varorna i kundkorgen ligger kvar om man påbörjat shoppingen en tidigare dag.

Den här typen av kakor, som sätts av webbplatsen själv, kallas förstapartskakor och underlättar för det mesta bara användarupplevelsen. Trejepartskakor, som sätts av en annan part, kan däremot användas för att samla in information om användarens surfvanor och utifrån detta rikta olika typer av reklam mot användaren. Många webbläsare har en inställning för att blockera tredjepartskakor.

Google

Man skulle kunna kalla Google för världens största annonsföretag, och för att annonserna ska upplevas som relevanta samlar Google in en stor mängd information om användarna. Hela deras sekretesspolicy finns att läsa här, och den visar hur mycket företaget samlar in.

Genom att logga in på sitt Google-konto, och klicka på Mitt Konto, sedan Personliga uppgifter och sekretess, så hittar man guiden Sekretesskontroll. Där finns flera steg med olika alternativ, där man kan skräddarsy vad som ska sparas och inte. Under Hantera annonsinställningar kan man stänga av alternativet Annonser baserade på dina intressen.

Se också till att ha en bra brandvägg, ett bra antivirusprogram, och att använda appar för säker kommunikation, som Signal och Whatsapp.