Kontakt: INFO@3NITY.SE

Sakernas internet kommer ta över våra vardagsliv

Vad är egentligen Internet of Things (IoT) och vad för möjligheter får vi av detta nya fenomen som blir allt större och större?

 

Visste du att sakernas internet kallas för IoT och att det finns en smart, digital valuta som heter iota? Det är en kryptovaluta som kan användas för transaktioner mellan uppkopplade apparater och lanserades under 2017. Iota är tätt sammankopplat med just Internet of Things och med denna valuta ska det vara möjligt för företag att köpa datan som uppkopplade prylar samlar in för att använda detta i olika typer av analyser.

Detta är IoT

Men vad exakt är sakernas internet? Sakernas internet innebär att allt möjligt runt om oss digitaliseras och kopplas upp mot internet. Prylar alltså. Det kan vara allt från ett duschmunstycke till vägar, bilar, tvättmaskiner, lampor, gardiner, kylskåp, armband, kläder, dörrlås, värmesystem, fläktar och så mycket mer. Oändliga möjligheter med andra ord. Det innebär även stora förändringar för industrin eftersom att det gamla tänket med att var sak har sin uppgift inte gäller längre. Hela vardagslivet för folk kommer att förändras. I en artikel i Svenska Dagbladet förklaras en vanlig morgon tillsammans med IoT på följande vis:

 

Hemmet har lärt sig vilken tid du går upp på morgonen och satt på kaffet, reglerat temperaturen och fixat mysbelysning. Kylen har beställt saker, som affären har skickat hem till dig. Din bil kör dig till jobbet medan du läser tidningen och du handlar din lunch genom att bara vifta med handen och registrera köpet på ett chip som du har opererat in i handen – Lisa Kaati för Svenska Dagbladet

Man tror att även sjukvården kommer att ha stor nytta av denna nya teknik där i princip allt samlar in data och är uppkopplat mot internet. Genom mätare fästa på patienter, likt en sensor, kan till exempel vårdgivare få regelbunden information om hur en patient mår mellan besök. Det ska användas för att spara lidande och spara kostnader för samhället givetvis, samtidigt får det inte gå över gränsen och kosta integritet eller värdighet. Ett etiskt synsätt måste genomsyra debatten kring sakernas internet under hela denna utveckling.

 

Olika utmaningar för utvecklingen av IoT

Det finns även stora utmaningar för denna teknik och det handlar om att massor av olika prylar har massor av olika gränssnitt och de flesta företag har likaså sin egen lösning. Det som måste ske är vidare att alla uppkopplade saker har ett enda gränssnitt och kan styra med en enda pryl. Sedan är det viktigt att människan är i centrum och att tekniken ska finnas där för att underlätta, inte kränka någons integritet eller tjäna pengar på den.

Komponenter som bör ingå för att något ska räknas till begreppet Internet of Things är att den ska ha sensorer, processor, nätverk för styrning och inhämtning av data och ställdon som gör att sakerna kan förändra den fysiska verkligheten (även om inte alla har just detta i nuläget.) Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från iiS.