Kontakt: INFO@3NITY.SE

Köp elektronik secondhand – spara tusenlappar

I Sverige har vi en kluven relation till nytt och gammalt. Vi gillar att handla kläder secondhand, vill gärna vara mer miljövänliga, men vi vill gärna ha det allra senaste när det gäller teknik – och inte minst mobiltelefoner. Men finns det anledningar att tänka ett extravarv innan man köper en ny mobil? Och vilka fördelar finns det med att köpa begagnat?

Många byter sin mobiltelefon så fort de får chansen, trots att de redan har en som fyller alla deras behov. Det har skapat en ny marknad där det är möjligt att fynda andrahandselektronik.

  • Pris. Kanske det mest uppenbara skälet att handla teknik på andrahandsmarknaden. I de flesta fall är prisskillnaden betydande. Dagens teknologiprylar har ofta enormt bra prestanda och håller egentligen för att användas längre än de nu gör. Och alla har inte råd med det allra senaste. Apple har, till exempel, insett att gruppen som vill äga en MacBook är större än den som faktiskt har råd – eftersom många fortfarande väljer att köpa den äldre och billigare modellen MacBook Air.
  • Miljö. Ständig nyproduktion har stor miljöpåverkan. Svenska miljöinstitutet experimenterar med hur man kan få fler svenskar att återanvända teknikprylar. Slutsats är att det behövs mer information och lättillgänglighet. Deras undersökningar har haft positiva resultat – uppemot 70 procent av svenskar kan tänka sig att handla mer teknik second hand. Ungefär lika många uppgav i en annan undersökning att de vill leva mer miljövänligt. En match made in heaven – kan man tycka.
  • Stil. Retro är coolt – något som teknikjättarna ha börjat ta vara på. Nokia, Nintendo och Kodak är bara några av de företag som börjat återlansera sina mest populära klassiska produkter. Är det ens säkert att det är en smartphone du ska ha? Kan du komma ihåg en tid innan ständiga notifications och slösurfande? Var det verkligen så illa?

När man köper andrahandselektronik

Okej – ni fattar – det är bra att handla teknik second hand. Men vad ska man tänka på innan man gör sitt köp? Det är ofta en fråga om när det är rätt tid för att köpa. Timing är en viktig faktor, eftersom priserna brukar falla dramatiskt precis efter att en ny generation teknologi kommer ut på marknaden. Att ha is i magen kan därför löna sig.

Och kom ihåg att bara göra dina köp genom seriösa återförsäljare – att köpa från privatpersoner är mer riskabelt. Läs tidigare köpares recensioner. Och undvik helt okända försäljare.