Kontakt: INFO@3NITY.SE

Håll efter din telefon med nya batterier

Att tillverkning av teknikprylar har en påverkan på miljön är känt, men enligt nya undersökningar visar de sig ha större påverkan än mycket annat. Att reparera och hålla efter dem är därför ett bra tips om man vill bidra till ett gott förhållningssätt till miljö och avfallshantering. Men vad kostar det att reparera en telefon egentligen?

 

I Sverige köps det i nuläget rekordmycket elektronik. Svenskarna köper ungefär 4 miljoner mobiltelefoner per år och många av de teknikprodukter vi införskaffar blir snabbt till växande högar med avfall. Det bästa är att inte byta ut sina teknikprylar allt för ofta om de blir långsamma eller sluta fungera, utan att försöka se långsiktigt på dem gällande underhåll. Exempelvis kan man byta ut batteri och andra mindre tillbehör själv för miljöns skull. Sveriges Radio menar att en telefon innehåller stora mängder metaller, plast och andra material, och när en telefon tillverkas går det i regel åt hela 86 kilo avfall. För en dator som är större går det åt ännu mer. Detta gör att elektriska teknikprylar slår både kläder och mat i miljöpåverkan. Det är även få som återvinner sina gamla mobiltelefoner. I Aftonbladet kan man till exempel läsa om IT-företaget Atea som byggde en stor mobiltron för att uppmärksamma problemet. Tronen som kallas Game of Phones är två meter hög och helt gjord av trasiga mobiltelefoner. Tanken med kampanjen är att man ska få köpare att tänka till innan de köper en produkt. Man vill att de i förväg ska undersöka hur de kan ta vara på den på bästa sätt, underhålla den och återvinna den.

 

Reparationer som är enkla att utföra på telefonen

Har man fortfarande garanti kvar på telefonen gör man i regel de reparationer som krävs. Faktum är dock att det inte kostar speciellt mycket att betala själv heller om någon enstaka del går sönder. Nedan följer några av de vanligaste problemen och vad de kostar att åtgärda.

 

  • Att byta batteri på en iPhone är enkelt och tar oftast inte mer än 1–2 timmar. Verktygen som är nödvändiga för bytet har man oftast hemma och det finns åtskilliga guider på internet med instruktioner och steg-för-steg. Priset ligger på ungefär 900 kronor vilket alltså är betydligt billigare än att köpa en ny telefon.
  • Skärmen. Att skärmen krossas är något många är med om eftersom den är gjord av glas. Att reparera enbart skärmen kostar cirka 2000 kronor i en Apple-butik, men man kan komma undan betydligt billigare på den privata marknaden.
  • Reparation av knappar. På iPhones kan exempelvis hemknappen eller volymknapparna sluta fungera. Detta kostar normalt sett inte mer än 500 kronor att åtgärda och ofta kan man få tillbaka telefonen redan efter en timme eller två.

 

Enklare att reparera elektronikprodukter

Enligt en artikel på mobil.se ska det bli lättare i Europa att veta om man enkelt kan reparera sina produkter eller ej. Detta genom en märkning som man redan börjat med i USA. Märkningen som kallas repairability score kommer avgöra huruvida det är smidigt att på egen hand eller med hjälp kunna reparera produkten. Anledningen till dess uppkomst är att man vill skydda konsumenterna och få dem att köpa prylar med lättutbytta delar så att de är enkla att hålla efter.