Kontakt: INFO@3NITY.SE

Dotnet till Raspberry Pi

Raspberry Pi, den välkända mikrodatorn, kommer snart att kunna köra Microsofts plattform Dotnet, som ursprungligen var Windowsspecifik. Datorn får också ständigt ny konkurrens, för det är många som vill profitera på marknaden för den här typen av datorer.Raspberry Pi

Den lilla enkortsdatorn Rapsberry Pi behöver knappast någon introduktion. Den lanserades för att göra det lättare för skolelever, och de med ansträngd ekonomi, att lära sig programmera. Det låga priset och de stora möjligheterna att anpassa datorn på olika sätt gjorde att den snabbt blev populär för att bygga olika prylar, som boxar för streaming, filservrar eller anslutningspunkter för trådlösa nätverk. Mojang har slagit flera flugor i en smäll och släppt en gratisversion av Minecraft, som även fungerar som utbildning i Python.

Nu kan den som vill prova att köra Dotnet på sin Pi. En förhandsversion med instruktioner ligger ute på Github, skriver Techworld. Net Core 2.0 anpassat för Raspberry Pi kommer senare i vår.  Plattformen kommer att kunna användas på samma sätt som på andra maskiner, men det som kanske blir extra populärt på Pi blir att programmera robotar, eftersom det är detta som datormodellen ofta används till.

En dyr konkurrent

Även andra tillverkare sneglar naturligtvis på marknaden för den här typen av datorer. Värstingen i klassen är Nvidia Jetson TX2, baserad på Pascal-arkitekturen och med 32 gb lagring och 8 gb LPDDR4. Det är betydligt mer än Pi 3, men å andra sidan är priset 5400 kronor. För det får man 13 Raspberry Pi 3 Model B på Kjell & Company. En mer avskalad version, med färre portar, kommer att finnas till salu för 3500 kronor, men bara till köpare som beställer minst 1000 stycken.

Datorerna är heller inte avsedda för samma användningsområden. Nvidias lilla värsting är byggd för att användas i drönare och andra apparater som kör mjukvara för ansiktsigenkänning, eller andra ändamål där det krävs bearbetning av visuella intryck.