Kontakt: INFO@3NITY.SE

Affärshemligheter och säkerhetsklassade dokument

Vad ska man bäst göra med affärshemligheter och dokument ingen helst ska få se? Ett tips är att kasta dessa i en säkerhetsklassad dokumentförstörare.

Hemligheter, såsom affärsstrategier eller viktiga dokument som inte får ses av andra ögon, förstöres bäst av säkerhetsklassade kontorsmaskiner. Se till att välja en från en leverantör som garanterar service, underhåll och reparationer när så behövs. Se gärna till att även prata med små bokstäver om hemliga eller riktigt känsliga saker, sekretess brukar finnas av en viktig anledning.

Hemliga dokument som avslöjats

Hemliga dokument som nyligen avslöjades i Svenska Dagbladet berättar om penningtvätt och stämningar, på hundratusentals miljoner kronor. Det handlar som en bank som SL gjort tunnelbaneaffärer med och som varit i hetluften hemma i USA. Det är även flera aktörer som gjort affärer i Stockholms tunnelbana, som har sin verksamhet i välkända skatteparadis:

  • SL tecknade under åren 2000–2003, själv eller via närstående bolag, ett antal skattedrivna leasingavtal med amerikanska motparter.
  • SL:s US-leasarsträcker sig fram till 2032 och berör bland annat den nuvarande tunnelbanan, C20. I de flesta fall har SL, för samma vagnar, dessutom tecknad leasingavtal med en svensk bank. Syftet var att skapa skattemässigt gynnsamma avdrag.
  • SvD har kunnat avslöja att en av parterna i den första US-leasen från 2000 (med de gamla tunnelbanevagnarna C14 och C15) var en amerikansk bank, Wilmington Trust.
  • Flera toppar i Wilmington Trusthar funnits skyldiga grova finansiella bedrägerier i år. Utredningen mot dem pågick i sju år, där bland annat FBI utredde.
  • Wilmington Trusthar haft verksamhet i skatteparadisen Kanal- och Caymanöarna, bolag som registrerades samma år som Transitio skrev under avtalet. SL vägrar kommentera om bolag i skatteparadis är inblandade i affärerna.

Källa: Svenska Dagbladet

Dokument om möte begärs ut

Några andra som begär hemliga dokument är senatorer som menar att det skett något fuffens i Trumps tidigare möte med Rysslands president Putin. När de möttes i Helsingfors under förra året hade presidenterna från de både stormakterna två hela timmar på tu man hand och kritiker har varnat för att inte minst Donald Trump då utsattes för onödigt stora påverkansrisker. Det vill säga att Putin lyckades övertyga honom om saker och få honom att lova hemliga utfästelser som gynnar just Ryssland. Nu vill alltså två senatorer med en begäran som inlämnats, få ut Trumps egna dokument om mötet.

Det visar sig att Trump och Putin möttes i ett rum utan att någon av deras respektive medarbetare var närvarande, endast två tolkar var med. Man menar nu att Putin vunnit en symbolisk seger bara genom att mötet ägde rum och att Donald Trump efter mötet behömdes göra ett svagt och underdånigt uppträdande på en större presskonferens. Journalister på New York Times tror vidare att Putin hade ett stort övertag i mötet till följd av överlägsen kunskap i politik, omvärldsläget och hur man övertalar och smickrar någon för att övertyga denna. Att komma ihåg är att Putin har en akgrund som KGB-officer och har drillats i sådana tekniker, vilket är väldigt användbart som politiker, vilket man även kan märka på hans popularitet och omnipotens i Ryssland. Mer om detta går det att läsa om i en artikel i Dagens Nyheter samt här.